Shampoo bars zijn een goede zero waste vervanging voor de shampoo in plastic fles die we kunnen kopen bij de drogist. Ze hebben namelijk een vaste vorm en zijn om die redden dus prima te verkopen zonder verpakking. Net zoals je voor vloeibare shampoo’s een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden hebt, zijn er ook veel soorten shampoo bars. Welke moet je nou kiezen?

Wat een shampoo bar is

Een shampoo bar is een blokje dat je op je hoofd of in je handen wrijft, waardoor er schuim ontstaat die je haar en hoofdhuid schoonmaakt. Eigenlijk is het gewoon shampoo, maar dan zonder de toevoeging van water. Super handig, want dan kun je het dus gewoon kopen zonder plastic!

Shampoo bars vind je in vele verschillende soorten. Zo heb je shampoo bars die de ingrediënten bevatten die reguliere shampoo’s ook hebben, zoals SL(E)S. Daarnaast zijn heel veel shampoo bars die zijn gemaakt met verzeepte oliën. Er zijn ook nog shampoo bars die de mildere variant van SLS bevatten, namelijk SCS, en tot slot zijn er shampoo bars die al deze ingrediënten niet bevatten, maar op een andere manier de hoofdhuid en het haar ontdoen van vuil.

Shampoo bars met SLS

SLS, wat een Engelse afkorting is voor Sodium Lauryl Sulfate (of natriumlaurylsulfaat in het Nederlands) is een oppervlakte-actieve stof die heel sterk reinigt. Het is zit in ontzettend veel verzorgingsproducten, zo ook in de meeste reguliere shampoos. SLS geeft dat fijne, dikke schuim waarmee je heerlijk al je haar kunt insmeren zoals je het ook wel in de reclames ziet.

Zoals gezegd is het een erg stevig reinigingsmiddel, dat je hoofdhuid en haar ontdoet van al het vet en alle viezigheid. Een nadeel van SLS is dat het je haar en hoofdhuid ook enorm kan uitdrogen, doordat je de natuurlijke vetlaag op je hoofdhuid weghaalt. Je hebt dan ook een conditioner nodig die de balans terugbrengt. Zoals je waarschijnlijk wel vaker hebt gelezen is SLS een omstreden stof. Er zijn veel mensen die het geen prettig idee vinden dat ze hun hoofdhuid ontdoen van de natuurlijke vetlaag, of ze krijgen jeuk of andere klachten van de stof. Als je één van deze mensen bent, lees dan vooral verder!

Shampoo bars met zeep

Shampoo bars met zeep zijn eigenlijk geen shampoo bars, maar heten haarzeep. Dat komt doordat deze bars geen SLS bevatten als oppervlakte-actieve stof, maar zeep. Zeep is een product dat ontstaat door een vet te verzepen met natronloog.  Soms zie je op de verpakking van een shampoo bar of in de beschrijving van de website staan dat er in de bar verzeepte oliën zitten: bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie of castorolie. Die oliën worden worden verzeept met natronloog, dat is een waterige oplossing van natriumhydroxide.

In combinatie met water heeft zeep een vetoplossende werking, waardoor het goed kan werken om je haar en hoofdhuid schoon te maken. Tegelijkertijd zorgt die eigenschap er ook voor dat je hoofdhuid kan uitdrogen, waardoor dezelfde klachten kunnen ontstaan als bij shampoo bars met SLS. Daarnaast is zeep ook heel basisch (hoge pH-waarde), wat de pH-waarde van je haar en hoofdhuid verstoort. Om dit in balans te houden kun je het beste naspoelen met iets dat een heel lage pH-waarde heeft, zoals bijvoorbeeld appelciderazijn.

Andere shampoo bars

Als zowel SLS als zeep je irritatie geven of je vindt het idee gewoon niet prettig, dan zijn er ook shampoo bars die beide ingrediënten niet bevatten. Er zijn varianten verkrijgbaar die werken met de uit kokosolie afkomstige reiniger sodium cocoyl isethionate (SCI). Dit is een milde reiniger die de vetlaag op je hoofdhuid niet verwijdert, maar je haar en hoofdhuid wel schoonmaakt. Erg prettig dus voor mensen met een gevoelige hoofdhuid!

Hoe je een shampoo bar gebruikt

Het gebruik van een shampoo bar kan in het begin best een uitdaging zijn! Sommige shampoo bars geven namelijk een stuk minder schuim af dan vloeibare shampoo’s zoals je die bij de drogist kunt kopen. Ook kan het al vrij snel gebeuren dat je te veel van je shampoo bar gebruikt, waardoor er in no time niets meer van over is. Dat is natuurlijk een beetje zonde van de shampoo bar en ook van je geld.

Er zijn twee manieren (of misschien meer, als je creatief bent en je verveelt) om je haar te wassen met een shampoo bar. Je kunt eerst schuim maken in je handen zoals je ook met een gewoon zeepblokje doet, en dat in je haar doen. Vooral in het begin kan dat prettig zijn, want dan heb je niet je haar vol klitten zitten na je douchebeurt. Ik had zelf in het begin namelijk, dat als ik de shampoo bar direct op mijn hoofd wreef, ik daarna met een soort vogelnest uit de douche stapte. En het is ook heel gemakkelijk om te veel van de shampoo bar te gebruiken als je hem direct op je hoofd gebruikt. Inmiddels lukt het doseren me beter en gebruik ik de bar alsnog gewoon direct op mijn hoofd.

En dan… Wrijf het schuim goed door je haar en masseer lekker je hoofdhuid. Daarna even laten zitten, en dan héél goed uitspoelen, zeker als je haarzeep gebruikt. Ik pak zelf altijd de douchekop in mijn hand om vervolgens flink mijn hoofd onder handen te nemen. Het duurt een stukje langer dan als ik reguliere shampoo gebruik.

Mijn shampoo bar werkt niet goed!

Ook als je alle stappen hierboven goed uitvoert kan het zijn dat een shampoo bar niet doet wat je verwacht. Houd er wel rekening mee dat je haar en hoofdhuid in het begin even moeten wennen aan iets nieuws. Geef ze dus even de tijd, minstens een paar weken. Als het dan nog steeds niet naar wens is, dan is het misschien beter om eens te kijken naar andere shampoo bars en hun samenstelling. Soms duurt het even voordat je hebt gevonden wat bij je past. Ik ben nu al een paar maanden aan het experimenteren, en ik weet nog steeds niet zeker of ik nu de juiste shampoo bar heb. Geef het vooral niet te snel op, er is zoveel keus!