Een huisje van minder dan 50 m², dat compleet ‘off the grid’ is. Dat heet een tiny house, en dat lijkt een populair concept te zijn tegenwoordig. Je wekt je eigen energie op met zonnepanelen, vangt regenwater op en filtert het met een helofytenfilter als vervanging van leidingwater, en je huis ziet er niet uit als een gewoon huis maar als een puzzel om alle ruimte zo effectief mogelijk te gebruiken. Een kant en klare tiny house heb je voor 50.000 euro, maar het is natuurlijk ook mogelijk om zelf je huisje in elkaar te zetten als je tijd wil investeren in plaats van geld. Klinkt fantastisch toch? Goedkope woning, goedkoop wonen. Dat vinden 600 andere Groningers ook…

Klein leven in Groningen

Al een tijdje heeft de gemeente Groningen het plan om op twee locaties in de stad de ontwikkeling van tiny houses te faciliteren, namelijk Westpark en Meerstad. Westpark is de eerste locatie waarvoor concrete plannen worden gemaakt. Daar wordt het voor 15 tot 30 mensen mogelijk om een kavel van 400m² te pachten waarop 100m² aan bouwruimte beschikbaar is. Het huisje mag dan maximaal 10 jaar staan en moet dus verplaatsbaar zijn. Op de locatie Meerstad mogen de tiny houses wel permanent blijven staan, maar concreter dan dat wordt de gemeente Groningen nog niet.

Voor zo’n klein huisje op het Westpark zijn in ieder geval meer dan 600 gegadigden. Het Dagblad van het Noorden rapporteerde dat vorige week. In het bericht wordt ook gepraat over het toegankelijk maken van tiny houses voor mensen die krapper bij kas zitten, en voor studenten. Bij mij rijst dan de vraag: Met welk doel willen al die geïnteresseerden dan in zo’n tiny house wonen? Is het te doen om het geld, of gaat het ze echt om het idee achter een tiny house?

Wat kost het dan?

We kennen allemaal wel die uitspraak: ‘Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn’. Dat gaat in dit geval niet helemaal op natuurlijk, maar wat ik ermee wil zeggen is dat er een reden is dat het wonen in een tiny house goedkoop is. Je levert er namelijk ook een hoop voor in: tijd, energie, maar ook zekerheid.

Als je aangesloten bent op het water- en energienetwerk geniet je namelijk de zekerheid dat er water uit je kraan komt, dat je lampen het doen en dat je een maaltijd kunt klaarmaken op een kookplaat. Voor die zekerheid betaal je een vast bedrag per periode, naast het water de energie die je afneemt. Daarnaast kun je er in veel gevallen vanuit gaan dat een huis correct aangesloten zit op die netwerken, maar ook op het riool en het digitale netwerk. In je huis zijn de verwarmingen goed aangesloten, komt er op de juiste plekken warm water uit de kraan, en werkt je gaskookplaat als je hem aansluit op de gaskraan. Al deze zekerheden zitten bij de waarde van het huis, en daarmee bij je huurprijs of hypotheekbedrag in.

Voor een tiny house zijn al deze voorzieningen niet van toepassing. Als je hem kant en klaar koopt zul je een gedeelte wel uit de weg gaan, namelijk het goed bouwen en isoleren van zo’n huisje. Maar dan ben je er natuurlijk nog niet, want de zonnepanelen zitten er niet bij in, evenals een regenwatertank, een helofytenfilter, opslag voor de energie, en alle andere dingen die je nodig hebt om zelfvoorzienend te kunnen wonen. Ik heb het dan ook nog niet gehad over het plannen en monitoren van je energieverbruik en te zorgen dat je die energie zo min mogelijk verbruikt. Want wat gebeurt er als je wekenlang alleen maar regen hebt? Heb je dan genoeg energie opgeslagen om die weken door te komen? Je moet er daarnaast ook voor zorgen dat je watersysteem goed blijft werken en dat de tank niet overloopt en ook schoon blijft.

Dit is waarschijnlijk nog maar een klein gedeelte van wat er bij een tiny house komt kijken, en dat is precies de reden waarom ik me nog niet heb aangemeld.

Denk er goed over na

Toen ik het bericht van het Dagblad van het Noorden zag schrok ik. Aan de ene kant was ik heel blij te lezen dat er meer dan 600 mensen zijn die duurzamer willen gaan leven, maar tegelijkertijd vroeg ik me af of dat wel echt zo is. Het is namelijk niet zomaar een huisje, want je moet er ook een hoop voor opgeven. Als je die risico’s kent kan het een fantastisch mooie stap zijn, maar als dat niet zo is dan is het misschien niet helemaal wat je verwacht. Hoe dan hoop ik vurig dat de gegadigden zich allemaal met de juiste redenen hebben aangemeld, want dan is de tiny house community in Groningen toch niet zo tiny als ik dacht!