Gemiddeld drinken we in Nederland per persoon 150 liter koffie per jaar. Per dag wordt er zelfs 6,5 miljoen liter koffie gezet! Dat is een enorme hoeveelheid, en daar kan ook een hoop afval bij komen kijken, maar dat hoeft natuurlijk niet! Koffie zetten zonder afval is helemaal niet zo moeilijk.

Koffie zetten op verschillende manieren

Er zijn vele manieren om koffie te zetten. Zo is tegenwoordig een Nespresso-apparaat heel hip, en veel mensen gebruiken een Senseo-apparaat. Hoewel beide manieren van koffie zetten tegenwoordig wel milieuvriendelijke varianten hebben (deze cups bijvoorbeeld) zijn er nog meer mogelijkheden om een heerlijk kopje zwarte pleur te maken.

Ik maak mijn koffie bijvoorbeeld met een cafetière. Misschien een van de minst gezonde manieren om koffie te maken, maar ik drink hooguit twee kopjes op een dag en dan valt het allemaal wel mee. Als je meer koppen op een dag naar binnen werkt, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken naar een porseleinen koffiepot en filter.

Koffie kopen zonder afval

In Groningen vind je koffiewinkel Simon Lévelt aan de Zwanestraat. Er werken ontzettend leuke en warme mensen, die je kunnen helpen met het uitzoeken van een heerlijke koffiesoort. Van zacht tot sterk en van zoetig tot een wat bittere smaak. Het is er allemaal te krijgen en ze vinden het erg leuk als je je eigen pot meeneemt! Ze malen dan ter plekke de bonen voor je in de grofheid die je nodig hebt en vullen daarmee je pot tot aan het randje. Je kunt natuurlijk ook gewoon de bonen in de pot meenemen en zelf je koffie malen als je thuis bent. Dat is nog lekkerder ook!

Meer dan alleen koffie

Simon Lévelt verkoopt niet alleen koffie, maar ook alles wat je nodig hebt om koffie te zetten. Cafetières, koffieblikken, filters, noem maar op! Er is ook een heleboel verkrijgbaar voor thee, maar daarover schrijf ik binnenkort in een nieuwe post.

PS: Ik word niet betaald voor deze promotie! 😉