Het is een leuke uitdaging om een verjaardagscadeau te vinden dat niet belastend is voor de wereld, maar dat ook past bij de jarige. Toen ik me meer in ging verdiepen in duurzaamheid en zero waste, bleek dat er heel veel leuke alternatieven zijn voor de prullaria en andere dingetjes waarvan je eigenlijk niet zo goed weet wat je ermee moet.

#1: Ervaringen als verjaardagscadeau

Ervaringen kunnen een fantastisch verjaardagscadeau zijn. Je hoeft namelijk niets tastbaars te kopen, waarmee je dus grondstoffen bespaart. Daarnaast kun je een ervaring zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wil, en het is volledig te personaliseren. Weinig geld en houdt de jarige van natuur? Maak een (digitale) strippenkaart voor vijf keer samen wandelen in een bos buiten de stad. Gek op eten en een financiële meevaller deze maand? Trakteer de jarige op een vijfgangendiner bij restaurant Voila.

Andersom werkt het natuurlijk ook! Deel met je vrienden en familie wat je leuk vindt om te doen en vraag ze om een leuke ervaring in plaats van een materieel cadeau.

#2: Consumables

Consumables zijn een leuke manier om vrienden en familie kennis te laten maken met duurzaamheid. Een heerlijk ruikend handzeepje van Dille & Kamille kan een leuk uitprobeersel zijn. Of neem een oud appelmoespotje mee naar Simon Lévelt om thee of koffie in te doen. Doordat het opgaat is het vrijblijvend, maar de kans is ook aanwezig dat dit een fantastische start is van een duurzaam leven. Wie weet!

En denk je dat de jarige helemaal niet is geïnteresseerd in duurzaamheid? Een flesje wijn of bier doet het vaak ook goed!

#3: Een digitaal verjaardagscadeau

Heeft de jarige toevallig een e-reader? Perfect! Koop een e-book via bol.com en stuur die via e-mail. Bol.com heeft digitale cadeaubonnen, dus als je geen inspiratie hebt kun je dat geven. De jarige kan dan zelf een leuk e-book kopen.

Netflix en Spotify bieden ook digitale cadeaubonnen, mocht de jarige meer zijn geïnteresseerd in series, films of muziek. Bij Amazon kun je zelfs een cadeaukaart kopen waarmee je alle eerder genoemde diensten in hun eigen vorm kunt gebruiken.

En ook voor gamers is er genoeg aanbod! Steam, Blizzard, Origin en Uplay bieden allemaal de mogelijkheid om games cadeau te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

#4: Geld

Oké, het is niet het meest creatieve idee, maar nuttig is het wel! Als je weet dat de jarige ergens voor aan het sparen is, zoals een vakantie of een nieuwe auto, dan kan een financiële bijdrage juist heel erg fijn zijn. Zo is het doel sneller bereikt en je weet dat het geld goed wordt besteed, zodat je niet met een neppe glimlach ‘koop er maar iets leuks van’ hoeft te mompelen.

#5: Donatie

Dit is een spannende, want eigenlijk krijgt de jarige geen verjaardagscadeau. Peil daarom van te voren even of dit gewaardeerd wordt, want het zou jammer zijn als je tegen zere schenen trapt. En dan is het natuurlijk ook direct zaak dat je erachter komt aan welk doel je moet geven. Doneren aan een stichting die zwerfkatten opvangt als de jarige een hekel heeft aan katten, dat is misschien een minder strakke actie.

Zelf heb ik ook een keer donatie gedaan in naam van een vriendin, aan stichting Trees For All! Dat was leuk om te doen, want ik kreeg een bewijs van donatie dat ik kon laten zien aan mijn vriendin.

Verandering

In mijn omgeving zie ik dat verjaardagscadeaus steeds vaker als overbodig worden gezien, of dat het al cadeau genoeg is om in het gezelschap te zijn van je beste vrienden tijdens je verjaardag. Een mooie ontwikkeling vind ik, die misschien ook wel de vraag doet rijzen: Wat voor spullen hebben we eigenlijk nodig in ons leven? Daarover later meer!

Heb jij wel eens op één van bovenstaande manieren iemand blij gemaakt op zijn of haar verjaardag? Deel het hieronder! Hoe meer ideeën, hoe beter!