Groen Grunn. Een blog over Groningen, het groene Groningen. Gestart door een enthousiaste Groningse, die graag ziet dat Groningen nóg groener wordt. Niet alleen letterlijk, maar ook op de figuurlijke manier. Door duurzaam en bewust te leven.

Duurzaam en bewust?

En hoe doen we dat dan? Nou, daar ben ik zelf ook nog niet helemaal achter. Dit jaar, in 2018, ben ik begonnen met bewuster te leven en me actief te bekommeren om het milieu. Daar begon ik mee door de keuze te maken om geen vlees meer te eten, maar door de maanden heen ben ik op allerlei vlakken aanpassingen gaan maken om mijn leefstijl meer in lijn te laten komen met wat ik belangrijk vind. En dat is, zorgen dat de aarde een beetje extra steun krijgt in het dealen met ons mens. Het blijkt echter nog niet zo gemakkelijk om die aanpassingen te maken. Want waar begin je?

Na jarenlang onbewust te hebben geleefd valt het me op dat ik in de loop der tijd een hoop keuzes heb gemaakt die de aarde eigenlijk helemaal niet zo ten goede komen. Mijn producten en diensten kwamen van partijen die niet het beste met de wereld voor hebben. Ik kocht boodschappen hersenloos in een enorme lading plastic, zelfs producten die helemaal niet verpakt hoeven worden. Ik haalde voedselproducten in huis zonder goed na te denken of ik ze zou gaan gebruiken, waarna ik ze weggooide en bijdroeg aan de voedselverspilling. Ik kocht allerlei soorten producten, zo goedkoop mogelijk, om ze na een korte tijd weg te gooien omdat ze alweer kapot waren, of omdat ik ze nooit gebruikte. Ik had tientallen schoonmaakmiddelen in huis, omdat ik dacht dat ik ze allemaal nodig had. Toen ik nog rookte, drukte ik mijn peuken uit op de straatstenen. Uit gewoonte.

En nu?

Goed, ik ben nog lang niet waar ik zou willen zijn, maar met kleine (en soms grote) stappen verander ik mijn leefstijl. Ik verdiep me in alles wat er mogelijk is omtrent het zo min mogelijk impact maken op de aarde. Aan de hand daarvan neem ik besluiten, en kom ik een beetje dichter bij mijn ideale ik. De ik, die met zo min mogelijk impact op de aarde toch een leuk leven kan leiden. Want, ja, dat kan!

Mijn naam is Evelijn. Ik ben al sinds 2010 een trotse inwoner van de stad Groningen. Hier heb ik gestudeerd, en sinds 2016 ben ik hier ook werkzaam als web developer. In mijn vrije tijd kom ik om in hobby’s en andere leuke bezigheden. Een van die hobby’s is schrijven, en recentelijk zijn er bezigheden bijgekomen die zich meer toespitsen op het ontwikkelen van een leven dat bij mij past. En laten die twee dingen nou fantastisch goed te combineren zijn!

Mijn doel

Mijn ervaringen delen met en zoveel mogelijk informatie vinden voor mijn stadsgenoten. Het is een enorme zoektocht om bewuster met het milieu om te gaan. Want, welke energieleverancier kies ik? Waar in Groningen kan ik goede, biologische groente en fruit halen? Zijn er plekken in de stad om afvalvrij te winkelen? Wat kan ik daar kopen? En hoeveel kost dat dan? Wat kan ik doen om verder mijn afval te verminderen, en hoe gaat de gemeente Groningen eigenlijk met haar afval om? Is het mogelijk om plastic te vermijden in Groningen? En wat kan ik dan nog meer doen?

Deze vragen hoop ik uiteindelijk allemaal te kunnen beantwoorden, zodat we niet allemaal het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Zodat alle informatie gewoon op het internet beschikbaar is. En zodat voor mijn stadsgenoten de drempel misschien een beetje lager is om een stapje richting een groenere stad te zetten. Let’s do this!