Zero waste winkelen in Groningen kan soms best een uitdaging zijn. Er is bijvoorbeeld niet één bulkwinkel waar je al je voedingsmiddelen kunt halen, en ook schoonmaakmiddelen en zero waste persoonlijk verzorging vind je niet in hetzelfde gebouw. Het is veel uitproberen, kijken waar je graag heen gaat en wat je precies nodig hebt. Ik heb recentelijk ook weer een leuk rondje gedaan! Ik zal je laten zien wat ik heb gekocht en waar ik het heb gekocht.

Koffie

Een tijdje geleden schreef ik al eens over koffie maken zonder afval. Mijn koffie bewaar ik in een aluminium koffieblik waar precies 500 gram koffie in past. Ik heb geen idee meer waar ik het blik vandaan heb, het kan zomaar zijn dat hij tot de uitzet behoorde toen ik bijna 10 jaar geleden op kamers ging! Ik neem dit blik altijd mee naar Simon Lévelt, waar ik vraag om voor de cafetière gemalen Corleonebonen. Dat kost me iets meer dan 10 euro, en dan krijg ik er twee zegeltjes bij. En ook leuk: Simon Lévelt stimuleert zero waste winkelen in Groningen! Ze hebben een sticker op de deur die klanten vertelt dat ze gerust hun eigen koffieblik mee mogen nemen.

Havermout en lijnzaad

Ik ga ’s ochtends de deur niet uit voordat ik mijn havermoutontbijt naar binnen heb gewerkt. Ik maak mijn havermout met sojamelk, kaneel, lijnzaad en rozijnen. Deze keer had ik geen havermout en lijnzaad meer, dus met mijn lege containers ging ik naar de Nieuwe Weg aan, jawel, de Nieuweweg. De havermout doe ik in een plastic bus die ook ooit bij mijn uitzet zat, en het lijnzaad gaat in een oud appelmoespotje dat ik heb schoongemaakt.

Shampoobar en scheerzeep

De shampoo bar en de scheerzeep zijn experimentjes! Ik was nu al een paar maanden mijn haar met een shampoo bar, maar ik heb nog niet de juiste gevonden. Nu zag ik dat Dille & Kamille aan de Grote Kromme Elleboog hun eigen shampoo bars heeft! Deze bars bevatten geen parabenen of SLS, maar ook geen zeep. Zeep kan namelijk ook een bijtend effect hebben zoals SLS, waardoor de hoofdhuid nog steeds moeite heeft om de natuurlijke vetbalans terug te vinden. Daarover later meer!

De scheerzeep is helemaal nieuw voor mij. Met alleen water scheren zorgt toch voor wat irritatie, en ik wil geen scheerschuim in een bus. Deze scheerzeep lijkt een goede vervanging. Ik ben benieuwd of het is iets voor me is!

Zero waste winkelen in Groningen

Ik vind het heerlijk om bij deze winkels naar binnen te lopen! Wat me altijd opvalt is dat de mensen in dit soort winkels altijd zo lief zijn, en dat ze het leuk vinden als je met je eigen potten aan komt zetten of als je zelfs een klein papieren zakje weigert. Ik krijg er energie van! Ken je meer van dit soort winkels? Laat een reactie achter, ik ben heel benieuwd!